Întrebări frecvente




De ce să am medic de familie? 

Asigurarea nu îmi condiționează...


Prin medicul de familie obții accesul la serviciile medicale gratuite în sistem public (bilete de trimitere) și compensare sau gratuitate la medicamente (rețete), analize și consulturi/operații.
În plus, la nivelul medicului de familie se centralizeaza toate datele medicale referitoare la pacient, ca și integrarea acestor date în planul de investigații și tratament pe care pacientul îl urmează în urma consulturilor diverselor specialități.
De aceea de fiecare dată cănd apare un eveniment medical, rezultate la investigații sau consulturi de specialitate, trebuie informat și medicul de familie. Medicul de familie va introduce datele în sistemul Dosarul electronic Medical.
Medicul de familie cunoaste toate aspectele medicale legate de pacienții lui si vă poate da lămuriri și vă poate sfătui ce anume să faceți în viitor.


Cum mă transfer la sau de la medicul de familie?


Cererea de transfer de la un medic de familie se completeză și se depune la noul medic la care se dorește transferul (evident, acesta o aproba primind-o, dar are libertatea sa nu o aprobe, legea nu obliga medicul sa accepte)
Puteti descarca modelul cererii de transfer dand click pe urmatorul link: Cerere de transfer
In baza acestei cereri aprobate de noul medic, vechiul medic de familie de la care pleacă pacientul va elibera o copie a fișei medicale sau chiar fișa medicală în original, el păstrand o copie timp de 7 ani.
Transferul de la un medic de familie la alt medic de familie este posibil numai dupa 6 luni de vechime pe lista medicului de familie de la care se pleaca. Teoretic. În realitate sistemul... adica oamenii care l-au conceput... mai bine lipsă.


Cum mă programez la consultații?


În timpul programului de lucru:


Sunt gravidă, cum procedez?


Mă programez la medicul de familie pentru ca acesta să mă ia în evidență, iar ulterior voi veni la consultațiile prenatale programate conform legii. Asigurarea nu mă enalizează deocamdată dacă nu respect consulturile prenatale periodice, dar acestea au rolul de a preveni complcațiile posibile și de a detecta la timp o serie de boli cu risc de complicații.
Concediul prenatal se acordă prin medicul de familie începând cu săptămâna a 31a de sarcină.
Durata concediului prenatal și postnatal este de 126 de zile calendaristice, din care 42 de zile postnatal.
Concediul de crestere copil pentru tați se acorda 10 zile, pe baza unei adeverințe de la medicul de familie în urma efectuării unui curs de inițiere în îngrijirea copilului. Pentru a programa o întâlnire, apelați telefonul de mai sus.


Ce trebuie să cunosc despre acordarea concediului medical?


Concediul medical se acordă de către medicul de familie sau de specialist din spital, din cabinet privat sau din policlinică în conditii de boală, într-un număr de zile specific fiecărui tip de boală.
Numărul maxim de zile acordat de medicul de familie este de 10 zile calendaristice, într-una sau în mai multe tranșe, pentru o afecțiune.
Dacă este necesară prelungirea concediului medicul, aceasta este posibilă numai la indicația medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau din spital (adică din câte știu eu, din spital se va elibera concediul, nu am dat pana acum concediu medical prelungit pe baza Scrisorii Medicale cu specificația Anexa 43).
La terminarea concediului dat la externarea din spital, medicul de familie poate prelungi un concediu medical pentru încă o perioadă maximă de 7 zile, numai dacă în scrisoarea medicală eliberată de către medicul din spital pentru medicul de familie este specificat acest lucru (deci numai la indicația medicului din spital, altfel trebuie reluată prcedura de diagnostic, cu retrimiterea către medicul specialist - de aceea este foarte important să discutați cu medicii, bineînțeles când îi prindeți).
Pentru eliberarea certificatului de concediu medical, pe lângă cardul de sănătate (greșit denumit și card de asigurat) este nevoie ca pacientul să prezinte medicului o adeverință de salariat (eliberată bineînțeles de un angajator) din care să rezulte numărul de zile de concediu medical acordate în ultimele 12 luni. Uneori angajatorul ne solicită nouă medicilor să le comunicăm numărul de zile rămase - pentru ca ei nu cunosc normele, legea, sau revisalul (programul național public de evidență a salariaților).
Numărul maxim de zile de concediu medical pe care medicul de familie îl poate acorda pacientului este de 40 de zile calendaristice în 12 luni.
Data de acordare a concediului medical este cea la care se efectueză consultația la medicul de familie sau ulterioară acesteia, concediul putând începe anterior acestei consultații (că altfel... diaree vreo două zile? - perfect pentru stat la coadă)
Nu se pot acorda concedii medicale cu data de emitere retroactivă. NU se pot ca programul știe data de pe serverul CAS, nu de pe calculatorul medicului.
Singura exceptie este concediul de maternitate care poate fi acordat si retroactiv pentru luna anterioara.
Concediul de îngrijire copil bolnav se acordă mamei de către medicul care examinează copilul până la 7 ani și care împreună cu mama apreciază dacă este nevoie de prezența permanentă a mamei.


Am un copil nou-nascut, cum procedez?


Copilul nou-născut trebuie inscris pe lista unui medic de familie care il va urmări îndeaproape. Există un program național care funcționează, care ne plătește mai bine decât alte servicii, și este FOARTE important ca puiul să beneficieze de asistență medicală: de protecție la infecții intercurente, la boli congenitale, de vaccinări și de educația corespunzătoare a părinților. 
Medicul împreună cu părinții stabilesc vizitele ulterioare care sunt reglementate (nu și impuse, deși ar fi logic) de lege.


Mă căsătoresc, cum procedez?


Pentru depunerea dosarului la primărie în vederea căsătoriei, sunt necesare certificatele prenupțiale acordate celor 2 soti de către un medic de familie, în baza consultului prenupțial și a analizelor recomandate de lege și de acesta, în urma consultului respectiv. Consultul are ca scop educarea tinerilor, informarea asupra obligațiilor și recomandărilor privind sănătatea proprie, a cuplului și a copiilor,  evaluarea stării de sănătate, screeningul pentru boli clonice și transmisibile și apoi eliberarea actului necesar lșa primărie. Ăl de vine și cere decât o adeverință, habar n-are: ca să adeverești ceva, trebuie mai întâi să-l consulți pe bucureștenean. 
Investigatii obligatorii pentru certificat prenupțial: analize de sânge și examen radiologic.
  • Analize de sânge: VDRL (serologie sifilis) și testare HIV; ar trebui să fie și hepatitele dar...
  • Radiografie pulmonară, mai puțin relevantă decât o serologie TBC, dar utillă tradițional (este interzisă la femeile însărcinate)
Aceste analize se fac ÎNTOTDEAUNA contra cost, nu sunt suportate de mult-iubita asigurare CNAS. Și Iar rezultatele lor se obțin de obicei într-o saptamână, cu excepția spitalelor private care cică le fac pe loc. O fi... n-o fi...
Cu rezultatele la investigatiile impuse și la cele solicitate de medic în urma consultației, cu cartea de identitate/buletin de identitate ÎN TERMEN DE VALABILITATE, medicul de familie emite (pe loc de data asta) certificatele prenupțiale. Costul timbrului fiscal este de obicei inclus în prețul certificatului prenupțial care nici el nu este gratuit, ci fiecare medic își face prețul în funcție de o serie de factori nemedicali. Cică timbru fiscal ar trebui de 1 leu, dar eu am pus de 2 lei ca să fiu sigur.
Aceste certificate sunt valabile 24 de ore pana la depunerea dosarului la Primarie. O altă tâmpenie, menită pasămite să asigure acuratețea analizelor (de parcă dacă ai sifilis mai conteaza când l-ai luat)
Actele necesare la medicul de familie sunt:
  • buletin de identitate/carte de identitate în termen de valabilitate;
  • rezultatele la analize (VDRL si HIV - HIV se poate face si instant la noi, pe stick)
  • examen radiologic pulmonar - vă amintesc, excepție fac femeile însărcinate

Doamne ajută!


Am o urgență, cum procedez?


Dacă este o urgență medicală amenințătoare de viață, ideal e să apelați gratuit 112 (ambulanța).
Dar de unde să știe pacientul că este sau nu amenințătoare de viață urgența lui? 
În principiu, cel mai bun medic e cel de lângă tine - dar dacă arde și noi nu putem răspunde, regula cu "trimiteți SMS și vă sunăm în cel mai scurt timp" nu se mai aplică. 
Sunați la 112, spuneți problema medicală și operatorul vă va spune dacă:
  • e nevoie să așteptați o ambulanță trimisă pentru dvs (poate dura, de la câteva minute la câteva ore bune)
  • dacă trebuie să mergeți cu mijloace proprii (mașină, taxi, în general fiind însoțit de cineva, și nu cu mijloacele de transport în comun) și la ce spital de urgență, 
  • sau dacă nu pare urgență și puteți lua legătura telefonic cu cabinetul medicului de familie pentru o programare. 

La noi programările  se fac de obicei de p eo zi pe alta, nu ca in Anglia nde aștepti căteva săptămâni o întâlnire cu GP-ul (General Practitioner). Măcar la asta stăm mai bine ca ei.


Când trebuie să vin la medic?

CU CARDUL DE SĂNĂTATE ÎN MÂNĂ...


  • Evident, atunci când consider că am o problemă de sănătate. Asta înseamna daca simt ceva în neregula: durere, febră, amețeală,  
  • Anual dacă sunt sănătos. Aceasta ar trebui să fie o condiție a CNAS, ca la orice asigurare.
  • Dacă sunt femeie însărcinată. Sunt atâtea lucruri care trebuie luate în considerare într-o sarcină...
  • Periodic dacă am o afecțiune cronică care necesită monitorizare sau tratament permanent sau periodic (în general la 3 sau la 6 luni)


Cum dovedesc daca sunt asigurat?


Categorii de asiguratiTip document doveditor al calitatii de asigurat
copil până la 16 ani neîmplinițicertificat de nastere
copil în plasamentact doveditor de includerere intr-un sistem de protectie a copilului
salariatadeverinta de salariat
PFA, PFI, AFadeverinta de la CJAS, CASMB, OPSNAJ
pensionarcupon pensie DGMPS
pensionat medicalcupon pensie, copie decizie de pensionare
somercupon somaj ANOFP
elev/studentadeverinta elevi, studenti, ucenici (fara venit)
handicapatidecizie de handicap
coasiguratcertificat casatorie
adeverinta sotului/sotiei in care este specificat numele coasiguratului
declaratie coasigurat
eroiact doveditor Legea 118/1990
cupon pensie speciala
veteraniact doveditor Legea 44/1994
cupon pensie speciala
revolutionariact doveditor Legea 341/2004
cupon pensie speciala
militar in termenadeverinta militar in termen
ajutor socialadeverinta ajutor social
privare de libertateact doveditor privare libertate
liber profesionistchitanta CAS
agricolcupon pensie agricultori
institutionalizatiact doveditor de includerere intr-un sistem de protectie a copilului
stagiu militar ’50-’61act doveditor Legea 309/2002
alte (magistrati, judecatori, procurori)adeverinta
gravida/lauzaadeverinta medicala pt femei insarcinate si lauze
decizie pt persoanele in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani
asigurat CASadeverinta CAS


Comentarii

Vezi ce facem si cine ne recomanda:

Cabinet Medicina de Familie AFI Cotroceni

INR si PT la domiciliu sau la cabinet

Prețuri servicii medicale Policlinica AFI Cotroceni

Cabinet Cardiologie AFI Cotroceni

Bun venit la Policlinica AFI

Reclame